Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Πρώτη τιμητική διάκριση για την Δέσποινα - Λαμπρινή Πάτρα μαθήτρια του ΓΕ.Λ. Μύτικα σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. (φωτο)


Την πρώτη τιμητική διάκριση απέσπασε σήμερα 30 Μαρτίου 2018 η Κανδηλιώτισσα Δέσποινα - Λαμπρινή Πάτρα, μαθήτρια του ΓΕ.Λ Μύτικα από την  Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στα πλαίσια του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος και Ποίησης που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών με το έργο της ¨Μια αγκαλιά αστέρια". Η Δέσποινα ξεχώρισε και πάλι ανάμεσα σε εκατοντάδες συνομήλικούς της από Ελλάδα και Κύπρο αποσπώντας την Α' τιμητική διάκριση κι αυτό μας κάνει υπερήφανους. Δεν ξεχνά όμως να ευχαριστήσει μέσα από τη σελίδα της στο facebook, όσους στάθηκαν δίπλα της και ιδίως τους εκπαιδευτικούς της σε όλα τα μαθητικά της χρόνια έως τώρα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ίδια αλλά και στους καθηγητές της που άλλωστε και οι ίδιοι νιώθουν ικανοποίηση και περηφάνια για τις διακρίσεις των μαθητών τους. Με συγκίνηση είδαμε τον εκπαιδευτικό  κύριο Κυριάκο Χήνα ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Γυμνάσιο Κανδήλας, να τιμά την Δέσποινα παρευρισκόμενος στην εκδήλωση δίπλα της. 
Συγχαρητήρια επίσης στην φιλόλογο του ΓΕΛ Μύτικα κυρία Τσούκα Αικατερίνη που πίστεψε στην Δέσποινα και την καθοδηγεί. 
Η ίδια γράφει σχετικά:
" Νέα βράβευση για μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Μύτικα
Για δεύτερη συνεχή χρονιά η μαθήτρια του ΓΕ.Λ. Μύτικα Δέσποινα – Λαμπρινή Πάτρα αποσπά τιμητική διάκριση στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Με το έργο της «Μια αγκαλιά αστέρια…» η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου διαγωνίστηκε για μια ακόμα φορά με εκατοντάδες συνομηλίκους της απ’  όλη την Ελλάδα και κατάφερε να ξεχωρίσει.
          Αν και κάτω από το φόρτο του διαβάσματος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, καταφέρνει να πλάσει με το δικό της μοναδικό τρόπο την ιστορία αγάπης ενός ποιητή και μιας πριγκίπισσας και να μας εντυπωσιάσει με το εκφραστικό της ταλέντο, τις δυνατές της περιγραφές και τα πλούσια επίθετα που χρησιμοποιεί.
Με ένα έργο ρομαντικό, ευαίσθητο και τρυφερό που μοιάζει με παραμύθι και στο οποίο ο ποιητής της «δίνει τη μάχη του για να κρατήσει την αγάπη του ανέπαφη, ώστε σαν τρόπαιο να αξίζει» η Δέσποινα δίνει τη δική της μάχη και καταφέρνει να αποσπάσει το δικό της τρόπαιο. Ένα τρόπαιο που όπως η ίδια λέει αφιερώνει στον αγαπημένο της παππού που έχασε την περίοδο που έγραφε το διήγημα. 
Η Δέσποινα είναι ένα παιδί που το διακρίνει ωριμότητα, πάθος και ευαισθησία. Ξέρει ότι στο «ταξίδι για την Ιθάκη» σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ίδιο το ταξίδι. Και δε φοβάται να δώσει τη δική της μάχη, γιατί «δεν της αρέσει ο φόβος, δεν τον θέλει στα λημέρια της». Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα που θέλει να μας περάσει με το λογοτεχνικό της έργο «με μια αγκαλιά αστέρια ας αφήσουμε στην άκρη όλους μας τους φόβους…»
Εκ μέρους του συλλόγου Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Μύτικα και εκ μέρους του Διευθυντή κ. Νικόλαου Πολίτη, εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια στην μαθήτριά μας  Δέσποινα – Λαμπρινή Πάτρα για τη συγγραφική της προσπάθεια και την τιμητική διάκριση που απέσπασε στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Καλή συνέχεια, Δέσποινα, στη λογοτεχνική σου πορεία και καλή επιτυχία στη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων! "

Τσούκα Αικατερίνη
 Φιλόλογος