Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Στις γειτονιές της Άνω Κανδήλας (φωτο)



   Από τις γειτονιές του χωριού μας σήμερα θα ανηφορίσουμε προς την Άνω Κανδήλα...
Ο συνοικισμός αυτός δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από τους τελευταίους κατοίκους που εγκατέλειψαν το παλιό χωριό, το "Παλαιοχώρι". Στο βιβλίο "Αλυζία" του Βασιλείου Λιάγκου π. Γυμνασιάρχη και συγχωριανού μας, αναφέρεται ότι εκεί ψηλά στο βουνό διάλεξε ο Θοδωρής Παλμπάς να χτίσει το πρώτο σπίτι και έτσι να ακολουθήσουν κι άλλοι. Μέχρι να χτιστεί ο σημερινός ενοριακός Ναός του Αγίου Ανδρέα οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στα παλαιά μικρά ξωκλήσια του Αγίου Νικολάου - που βρίσκεται νότια της Κάτω Κανδήλας, στη θέση "Βρυσούλα" - και του Αγίου Γεωργίου  στον κεντρικό δρόμο Κανδήλας - Μύτικα.
Η Άνω Κανδήλα έχει και  άλλες δυο ονομασίες: α) "Μέα-Πγιάδ", δηλαδή "Μεγάλο Πηγάδι" και β) "Κουκουβάγια". Εκεί στην Κουκουβάγια βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι του Αι-Νικήτα και η δεξαμενή που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης σε όλο το χωριό.
Τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση στο Πάνω χωριό είναι πολύ πιο εύκολη και από τον καινούργιο δρόμο που άνοιξαν οι ίδιοι οι Μεα-Πγιαδώτες. Από τον Άγιο Ανδρέα καταλήγει στην παραλία, στην "Αγία Τριάδα" και μάλιστα χρησιμοποιείται και σαν επίσημη διαδρομή της υπεραστικής συγκοινωνίας.
Αυτή η διαδρομή είναι εκπληκτική και σας την συνιστούμε για περίπατο. Η θέα από εκεί με το απέραντο πράσινο του κάμπου της Αλυζίας μέχρι τα γαλάζια νερά Ιονίου είναι φανταστική.
Δείτε φωτο από το Μέα-Πγιάδ στο οποίο θα επανέλθουμε αργότερα με πιο πολλές: