Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Ο κατεστραμμένος δρόμος προς τον παλιό Βάρνακα μπαίνει σε δημοπράτηση.

Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται από σήμερα το πολύπαθο και από χίλια κύματα περασμένο έργο της αποκατάστασης του δρόμου προς το παλιό Βάρνακα, που τον Οκτώβριο του 2014 κατέρρευσε το τοιχίο αντιστήριξης κατόπιν πρωτοφανούς θεομηνίας που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα να κοπεί ο δρόμος που οδηγεί προς το παραδοσιακό οικισμό του παλιού Βάρνακα.
Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας, την τελευταία από τις πολλές αναρτήσεις μας, που έγινε 2.3.2016, σχετικά με το ιστορικό της πολύπαθης αυτής υπόθεσης (δείτε εδώ).
Μετά από περίπου τρία χρόνια φαίνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ότι το πρόβλημα θα λυθεί.
Θα θέλαμε να πούμε λίγα δικά μας λόγια για την μεγάλη αυτή καθυστέρηση. Αληθεύει ότι το έργο ήταν αρκετά ιδιαίτερο μιας και βρίσκεται δίπλα στο Αρχαίο Φράγμα της Αλυζίας στη θέση «Γλώσσες» και συνεπώς υπήρχε εμπλοκή της Αρχαιολογίας, η οποία έδωσε το τελικό okay ώστε να αρχίσουν οι εργασίες, τέλη Απριλίου 2015.
Από εκεί και πέρα απαιτήθηκαν αν δεν μας απατά η μνήμη μας έξι στο σύνολο μελέτες και δεκάδες χιλιάδες ευρώ γι αυτές και η μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση και παραλαβή χωρίς προβλήματα όλων αυτών των μελετών, ήταν κατά την προσωπική μας γνώμη αποκλειστικά ευθύνη της δημοτικής αρχής, που έπρεπε να τις αναθέσει πακέτο με πρόχειρο διαγωνισμό σε ένα σοβαρό μελετητικό γραφείο.
Έτσι θα εξασφάλιζε και μικρότερο τίμημα, αλλά το κυριότερο θα κέρδιζε πολύ χρόνο, μιας και όλες αυτές οι μελέτες απαιτούν και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τους, κάτι που θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν τις εκπονούσε ένα σοβαρό μελετητικό γραφείο και δεν επιλεγόταν οι μελέτες να διασπαρούν σε πολλούς μελετητές από διαφορετικά μελετητικά γραφεία.
Μην ξεχνάμε ότι λόγω αυτής της πολύ μεγάλης καθυστέρησης, το έργο κινδύνεψε να βγει από από τα χρηματοδοτούμενα των θεομηνιών, αλλά γι αυτό το συγκεκριμένο έργο κατόπιν παρέμβασης του Δήμου Ξηρομέρου, υπήρξε εξαίρεση όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά τα λίγα από εμάς, έτσι για να λέγονται ολόκληρες οι αλήθειες και όχι οι μισές.
Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά, ο διαγωνισμός να τελεσφορήσει και πριν έρθουν οι βροχές του Φθινοπώρου να προλάβει ο ανάδοχος να εκτελέσει το σημαντικό αυτό έργο, και έτσι επιτέλους να λάβει τέλος η ταλαιπωρία δεκάδων συνανθρώπων μας, των οποίων η πρόσβαση στις αγροκτηνοτροφικές δουλειές τους και στις περιουσίες τους, τρία χρόνια τώρα ήταν δύσκολη και προβληματική.
Δείτε εδώ την προκήρυξη του συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου