Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Από τα λιοστάσια της Αλυζίας, στα λιοτρίβια της Κανδήλας (φωτο-βίντεο)
  Ο καρπός της ελιάς μετά τη συγκομιδή μεταφέρεται στα ελαιοτριβεία όπου ξεκινάει η επεξεργασία για την εξαγωγή του λαδιού. Εκεί αφού ζυγιστεί γίνεται το ξεκαθάρισμα των φύλλων ή μικρών κλαδιών και το πλύσιμο. Ακολουθεί το σπάσιμο και η άλεση του καρπού. Παλιότερα αυτό γινόταν με τις μυλόπετρες που σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τους μηχανικούς σπαστήρες. Εν συνεχεία θα γίνει η μάλαξη της ζύμης και ο διαχωρισμός από τον πυρήνα (κουκούτσι). Τέλος το λάδι θα είναι έτοιμο για το τραπέζι μας αφού γίνει ο διαχωρισμός από το νερό και ο καθαρισμός του.
Στην Κανδήλα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμα αρκετά λιοτρίβια, πράγμα φυσικό, μιας και ο κάμπος της Αλυζίας είναι γεμάτος από ελαιώνες. Επισκεφτήκαμε μερικά, τα οποία θα γνωρίσουμε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.


Το πρώτο ελαιοτριβείο (λιτρουβειό το λέμε στην Κανδήλα) που λειτούργησε, ήταν στην Άνω Κανδήλα από τον Γρηγόρη Μακρυγιώργο. Αργότερα μεταφέρθηκε στη θέση που είναι σήμερα και είναι ίσως από τα λίγα που χρησιμοποιούν ακόμα τις μυλόπετρες και αυτό θα γνωρίσουμε στην αρχή.

                    Ελαιοτριβείο " Ι. Μακρυγιώργος–Χ. Λίλας & Σία Ο.Ε. "