Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Πρόσκληση στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Θεοδ. Μήτση.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) σε συνεργασία με την Τ.Κ. Κατούνας και την αρωγή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821», του Νίκου Θεοδ. Μήτση, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, ώρα 08:30 μ.μ., στο Δημαρχιακό Κατάστημα Κατούνας, βιβλίο που εξέδωσε για λογαριασμό της η Ο.Π.ΣΥ.Ξ.

Ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας       Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Κατούνας                     Ο Πρόεδρος Ο.Π.Σ.Υ.Ξ.
       Γεώργιος Αποστολάκης                   Θωμάς Καφρίτσας                               Δημήτρης Στεργίου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσέλευση κοινού: 08:00 μ.μ.
Χαιρετισμοί: 08:30 μ.μ.
- Γεώργιος Αποστολάκης, Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας.
- Θωμάς Καφρίτσας, Πρόεδρος Τ.Κ. Κατούνας.
- Δημήτρης Στεργίου, Πρόεδρος Ο.Π.ΣΥ.Ξ.

Παρουσίαση:
- Νικόλαος Χούτας, Πολιτικός Επιστήμονας - Ιστορικός, Συγγραφέας, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας.
- Αποφώνηση από τον συγγραφέα του βιβλίου Νίκο Θεοδ. Μήτση.

Συντονιστής ο κ. Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙΠΟΕ).
Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Θεοδ. Μήτση «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» απ΄ τους οικισμούς και τα χωριά του Ξηρομέρου: Κατούνα, Λουτράκι, Αχυρά, Βούστρι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Άνινος, Παπαδάτου, Μαχαλάς, Γαρδί & Μπαμπίνη που εξέδωσε πρόσφατα και για λογαριασμό της η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ).
Το βιβλίο αυτό αφορά, κυρίως, το ιστορικό γίγνεσθαι στα 1821 - 1845 του τ. Δήμου Εχίνου (Κατούνα Ξηρομέρου), καταπιάνεται με την προσφορά των καπεταναίων και οπλαρχηγών και απλών, αλλά λησμονημένων μαχητών του 1821 από το Ξηρόμερο και τον τ. Δήμο Εχίνου, όπου τούτο γίνεται για πρώτη φορά.
Είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο, σ΄ αυτούς που όταν έπεσαν στα πεδία των μαχών, δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ… και μείνανε ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους αποσκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης.
Στο βιβλίο αυτό που αποτελείται από (720) εφτακόσιες είκοσι σελίδες περιέχει, συν τοις άλλοις, πρωτότυπους χάρτες, πλούσιο και ανέκδοτο ιστορικό και αναρίθμητο φωτογραφικό υλικό, προερχόμενο ως επί το πλείστον από τα διάσπαρτα και κακέκτυπα πολλές φορές χειρόγραφα που εμπεριέχονται μέσα στους φακέλους των αγωνιστών - μαχητών από τον τ. Δήμο Εχίνου, αλλά και από τους δυσεύρετους στην έρευνα στρατολογικούς καταλόγους των Ακαρνάνων οπλαρχηγών στα 1821 - 1829 μέσα από τα Γ.Α.Κ (Γενικά Αρχεία του Κράτους).