Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Η άδεια Αθήνα από ψηλά μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

               

Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» της πανδημίας στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχουν κρούσματα.

 

30.3.2020 | 08:52

Πηγή: www.lifo.gr

Ξενοδοχείο ΣΤΡΑΤΟΣ στον ΑΣΤΑΚΟ: Παρά την συμφέρουσα οικονομική πρόταση, αρνούμαστε να διαθέσουμε το ξενοδοχείο για τη φιλοξενία αλλοδαπών!!

Πηγή: https://xiromeronews.blogspot.com

Το Ξενοδοχείο «Στράτος» στον Αστακό, με ανακοίνωση του, παρά την συμφέρουσα οικονομική πρόταση που του έγινε, εκφράζει τη ρητή και απαρέγκλιτα κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή μας.
Και αναλυτικά τονίζει:

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Κοινότητας Ξηρομέρου.

ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΦΟΒΟ

Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας, αντιλαμβανόμενος τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που βιώνουμε όλοι, στέκεται έμπρακτα δίπλα στον πολίτη και δημιουργεί τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, με σκοπό να μη μείνει κανείς μόνος την ώρα της πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 09:00 - 12:00 ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΤΗΛ: 698-7541027.

Η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ξηρομέρου και Λευκάδας.

 https://www.dimosxiromerou.gr

Στο site της ΚΕΔΕ έγινε αναφορά στην αλληλεγγύη και την συνεργασία που επειδυκνύουν στην σημερινή κρίση κοντινοί Δήμοι και αναφέρεται στο παράδειγμα του Δήμου μας με τον κοντινό Δήμο Λευκάδας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
 
Η αλληλεγγύη των Δήμων θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση.
 
Η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού δίνει καθημερινά τη μάχη σε όλη την Ελλάδα, για να στηρίξει αφενός τις τοπικές μας κοινωνίες που δοκιμάζονται από την πανδημία, κρατώντας τους Δήμους "ανοικτούς", αφετέρου για να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Σε αυτήν την προσπάθεια, απαραίτητη είναι η διαρκής συνεργασία κι αλληλεγγύη μεταξύ των Δήμων, αφού καλούμαστε να προσφέρουμε κρίσιμες υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητά των συμπολιτών μας, χωρίς να διαθέτουν οι Δήμοι σε αρκετές περιπτώσεις τα μέσα και το προσωπικό που είναι απαραίτητα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό οι Δήμοι να στηρίζουμε ο ένας στον άλλο.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε ο Δήμος Λευκάδας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Ξηρόμερου και του παραχώρησε για ένα μικρό, αλλά κρίσιμο για την προστασία της δημόσιας υγείας διάστημα, δύο απορριμματοφόρα, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να πραγματοποιεί την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Λευκάδος κ. Χαράλαμπο Καλό για το πνεύμα συνεργασίας κι αλληλεγγύης που επέδειξε, όσο και στο Δήμαρχο Ξηρόμερου Γιάννη Τριανταφυλλάκη που επέλεξε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που αφορούσε τη λειτουργία του Δήμου του, ζητώντας στήριξη από έναν γειτονικό του Δήμο.
Το παράδειγμα της συνεργασίας των Δήμων Λευκάδας και Ξηρόμερου αναδεικνύει τη δύναμη της ενότητας κι αλληλεγγύης μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των τοπικών μας κοινωνιών.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το τελευταίο αντίο σήμερα στο χαμογελαστό παιδί της Κανδήλας.

Θλιβερή η μέρα σήμερα για την Κανδήλα. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι "έφυγε" από κοντά μας ο Νίκος Ζώτος, το χαρούμενο παιδί, το πάντα χαμογελαστό παιδί που όταν τον συναντούσες χαμογελώντας σου μιλούσε. Δεν ήξερε τι θα πει λύπη, δεν ήξερε τι πάει να πει κατσουφιασμένος άνθρωπος. Ήξερε μόνο να τα αντιμετωπίζει όλα με χαρά και χαμόγελο. Και όμως αυτός ο άγγελος έφυγε ξαφνικά για να είναι μαζί με τους Αγγέλους και να μας χαμογελάει από εκεί.
Νίκο έτσι θα σε θυμόμαστε πάντα και θα είσαι πάντα στις καρδιές μας.  
Να έχεις καλό και γλυκό παράδεισο.!
Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια του.
Σήμερα το απόγευμα στις 4 η ώρα θα γίνει η κηδεία.



Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Το μήνυμα πιλότου της ομάδας «Ζευς» για την 25η Μαρτίου

              

Χρόνια πολλά Ελλάδα.

              
Ειδικότερα, δυο εν ενεργεία εργαζόμενοι υψώνουν τη γαλανόλευκη στον ψηλότερο πυλώνα της Εθνικής Γέφυρας της Ελλάδας, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας στην καρδιά μιας ιδιαίτερα δυσχερούς συγκυρίας, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Η εκφώνηση και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου είναι παρμένες από τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, μια σπουδαία χρονιά εθνικής ανάτασης, η οποία συνέπεσε με τη «γέννηση» της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης».

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ενημέρωση σχετικά με τη δημιουργία μαθητικού λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). – Εγκύκλιος


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων λαμβάνοντας υπόψη του την ανάγκη για:
-την προσωποποιημένη πρόσβαση των μαθητών/μαθητριών σε περιβάλλοντα σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που παρέχονται από το Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων και από εποπτευόμενους φορείς του,
-την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών μεθόδων με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, διδασκαλίας και συνεργασίας,
-την εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στο σχολείο,
-την πρόσβαση των μαθητών στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οι οποίες παρέχονται με απολύτως ασφαλή τρόπο και σε ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο με πλήρη προστασία της ιδιωτικότητας των μαθητών, υλοποίησε μία νέα ευέλικτη διαδικασία παροχής λογαριασμών πρόσβασης (μαθητικούς λογαριασμούς) στους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη χρήση των υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.
Με τους μαθητικούς λογαριασμούς παρέχεται η πρόσβαση των μαθητών σε ένα σύνολο υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, όπως η ηλεκτρονική αλληλογραφία, η τηλεκπαίδευση, τα ιστολόγια,  οι κοινότητες αλλά και σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  1. Εγγραφή και δημιουργία μαθητικών λογαριασμών στο ΠΣΔ για τους μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Για όλους τους μαθητές/μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί μία νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία δημιουργίας μαθητικών λογαριασμών ΠΣΔ με ευθύνη του κηδεμόνα, η οποία υλοποιείται με τα παρακάτω βήματα:
  1. Η εγγραφή γίνεται από τον κηδεμόνα κάθε μαθητή/μαθήτριας μέσω της εφαρμογής εγγραφής που βρίσκεται στη διεύθυνση https://register.sch.gr/students/
  2. Για την εγγραφή απαιτείται από τον κηδεμόνα: (α) η χρήση ηλεκτρονικής συσκευής με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και (β) να διαθέτει κινητό τηλέφωνο και προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας (email).
  3. Η εφαρμογή εγγραφής αρχικά εμφανίζει εισαγωγική σελίδα, με χρήσιμες πληροφορίες για τον μαθητή και τον κηδεμόνα του.
  4. Ο κηδεμόνας εφόσον το επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει με την εγγραφή με το κατάλληλο πλήκτρο που υπάρχει στο τέλος της σελίδας και το οποίο οδηγεί στη φόρμα εγγραφής.
  5. Στη φόρμα εγγραφής θα πρέπει:
-Όλα τα πεδία να συμπληρωθούν ακριβώς όπως αναγράφονται σε έλεγχο προόδου του/της μαθητή/μαθήτριας που έχει λάβει πρόσφατα από το σχολείο.
-Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική.
-Τα πεδία email κηδεμόνα και κινητό τηλέφωνο κηδεμόνα συμπληρώνονται με σκοπό την εύκολη ανάκτηση των στοιχείων του λογαριασμού (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) από τον κάτοχό του.
  1. Αφού ο κηδεμόνας διαβάσει τους Όρους Χρήσης και τη Δήλωση Εχεμύθειας μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της φόρμας για τη δημιουργία του μαθητικού λογαριασμού.
  2. Η ορθότητα των στοιχείων μαθητή/μαθήτριας επιβεβαιώνεται από το σύστημα mySchool και δημιουργείται ο λογαριασμός.
  3. Με τη δημιουργία του λογαριασμού εμφανίζονται τα στοιχεία πρόσβασης, όνομα χρήστη (username), κωδικός πρόσβασης (password) και e-mail, τα οποία και πρέπει να διατηρήσει ο κηδεμόνας για την πρόσβαση του μαθητή στις υπηρεσίες του ΠΣΔ.
  4. Ταυτόχρονα, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στην e-mail διεύθυνση του κηδεμόνα με το όνομα χρήστη και χρήσιμες οδηγίες για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση που ξεχαστεί.
  5. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων (βήμα 7) και η δημιουργία του λογαριασμού, ο κηδεμόνας μπορεί να επικοινωνήσει με το σχολείο ώστε να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων του/της μαθητή/μαθήτριας. Εναλλακτικά, μπορεί να υποβάλει αίτημα υποστήριξης προς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο από τη σχετική επιλογή που υπάρχει στην οθόνη της εφαρμογής.
Για την προστασία της ιδιωτικότητας του μαθητή/μαθήτριας το όνομα χρήστη (username) που παράγεται δεν έχει σχέση με τα προσωπικά στοιχεία του μαθητή/μαθήτριας.
Τονίζεται ότι η νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία εγγραφής λειτουργεί παράλληλα με την καθιερωμένη διαδικασία διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών από την πλευρά του σχολείου και δεν την αντικαθιστά, αλλά την συμπληρώνει ως προς το σκέλος της εγγραφής.
  1. Διαχείριση των μαθητικών λογαριασμών
Η καθιερωμένη διαδικασία διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών στο ΠΣΔ από την πλευρά του σχολείου εξακολουθεί να ισχύει, για το σύνολο των σχολείων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Η διαχείριση, δηλαδή η δημιουργία, η τροποποίηση, η διαγραφή μαθητικών λογαριασμών, η εκτύπωση των στοιχείων τους, κλπ, εξακολουθεί να γίνεται από τα σχολεία μέσω διαχειριστικής εφαρμογής https://register.sch.gr/students/admins/ από την οποία παρέχονται πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής και διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών, για τη διάρκεια ισχύος των λογαριασμών και για τους όρους χρήσης.
Η πρόσβαση στην εφαρμογή επιτρέπεται με τα στοιχεία του επίσημου λογαριασμού του σχολείου  στο ΠΣΔ, καθώς επίσης και από τους εκπαιδευτικούς που έχουν οριστεί από τον Δ/ντή του σχολείου ως διαχειριστές με τα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης τους στο ΠΣΔ.
Η διαχείριση μαθητικών λογαριασμών περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
-Για τη δημιουργία και γενικότερα για τη διαχείριση μαθητικών λογαριασμών από τον υπεύθυνο  κάθε σχολείου χρησιμοποιείται η διαχειριστική εφαρμογή https://register.sch.gr/students/admins
-Μέσω αυτής, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποδίδει δικαιώματα διαχειριστή μαθητικών λογαριασμών σε έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς του σχολείου (κατά προτίμηση ειδικότητας πληροφορικής).
-Ο διαχειριστής μαθητικών λογαριασμών του σχολείου χρησιμοποιώντας την παραπάνω διαχειριστική εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει και να εκτυπώσει μαθητικούς λογαριασμούς.
-Για τη δημιουργία μαθητικών λογαριασμών το σχολείο θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα κάθε μαθητή. Για το σκοπό αυτό στη διαχειριστική εφαρμογή υπάρχει το έντυπο συναίνεσης κηδεμόνα.
-Για την γνωστοποίηση των στοιχείων λογαριασμού στον κηδεμόνα, εφόσον ζητηθούν, μπορεί από τη διεύθυνση του σχολείου να χρησιμοποιηθεί όποιος τρόπος κριθεί κατάλληλος.
Αναλυτικά διατυπωμένοι οι όροι χρήσης, οδηγίες καλής χρήσης, τεχνικές οδηγίες και έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://register.sch.gr/students/help/
  1. Ενημέρωση των σχολείων, των κηδεμόνων και των μαθητών/μαθητριών
Η ενημέρωση των σχολείων για την παροχή λογαριασμών ΠΣΔ στους μαθητές/μαθήτριες θα γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
-Με την παρούσα εγκύκλιο.
-Με την αποστολή ενημερωτικού μηνύματος με το ίδιο περιεχόμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
-Όλο το υλικό είναι αναρτημένο και δημόσια διαθέσιμο:
(α) https://register.sch.gr/students  και
(β) https://register.sch.gr/students/help/  απ’ όπου μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, οι κηδεμόνες και οι μαθητές.
  1. Υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου για τους μαθητές και τις μαθήτριες
Στην πύλη του ΠΣΔ https://www.sch.gr έχει αναρτηθεί και ενημερώνεται τακτικά υλικό και σύνδεσμοι:
-με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και συνδέσμους χρήσης του μαθητικού λογαριασμού https://www.sch.gr/students
-πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τον τρόπο αξιοποίησής τους στο εκπαιδευτικό έργο, υπάρχουν στην πύλη του ΠΣΔ και ειδικά στην ιστοσελίδα sch.gr/services
  1. Πλαίσιο καλής χρήσης της παρεχόμενης υπηρεσίας
Η ευθύνη διαχείρισης του λογαριασμού και η μη διαρροή των στοιχείων πρόσβασης σε τρίτους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κατόχου του λογαριασμού, δηλαδή του/της μαθητή/μαθήτριας και  του κηδεμόνα του.
Επισημαίνεται ότι οι μαθητικοί λογαριασμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο για εκπαιδευτική χρήση και στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κακόβουλη χρήση του λογαριασμού, ο λογαριασμός απενεργοποιείται ή διαγράφεται μόνιμα.
  1. Υποστήριξη μαθητικών λογαριασμών
 Η ανάκτηση κωδικού σε περιπτώσεις που απαιτηθεί θα γίνεται αποκλειστικά μέσω email ή μηνύματος σε κινητή συσκευή (SMS) από την ιστοσελίδα https://register.sch.gr/password/
Ο διαχειριστής του μαθητικού λογαριασμού μπορεί να ορίσει νέο κωδικό πρόσβασης σε κάθε μαθητικό λογαριασμό εφόσον αυτό ζητηθεί από τον κηδεμόνα του μαθητή.
      6. Ενημέρωση μαθητών και γονέων
 Παρακαλούνται τα σχολεία να ενημερώσουν τους κηδεμόνες μέσω της εφαρμογής mySchool, μέσω των σχολικών ιστοτόπων και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο για το περιεχόμενο της παρούσας εγκυκλίου.
 H ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

18 ερωτήσεις-απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας


πηγή:www.ant1news.gr
  1. Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο; Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα. 
  1. Από πότε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών; Από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ. 
  1. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή όλη την επικράτεια; Αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση. 
  1. Υπάρχουν εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν; Ναι υπάρχουν εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
  1. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών; 

    Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
    α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.  β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
  1. Ποιος και πώς θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω εξαιρέσεων; 

    Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. 
  1. Θα υπάρχουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται; 

    Ναι. Για κάθε παράβαση που εντοπίζει θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. 
  1. Τι είναι η βεβαίωση κίνησης; Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας  του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του. 
  1. Και για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται τι κάνουμε; 

    Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. 
  1. Πού βρίσκω αυτές τις βεβαιώσεις; 

    Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
    • Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)• Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)• Δήλωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)• Δήλωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

    Όνομα/Επίθετο
    Διεύθυνση κατοικίας
    Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
    Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
  1. Μπορώ να δηλώνω εναλλακτικά τις μετακινήσεις μου με άλλο τρόπο (πχ κινητό) ώστε να μην συμπληρώνω χειρόγραφα τις βεβαιώσεις; Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).  Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

    X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίαςόπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

    1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
    2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
    3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
    4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
    5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
    6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

    Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
    Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση ΚατοικίαςΣε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.
  1. Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ; 

    Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’). 
  1. Και αν κατά την έναρξη ισχύος του περιορισμού μετακινήσεων βρίσκομαι σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και πρέπει να επιστρέψω; Θα μου επιτραπεί; 

    Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.
  1. Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω; 

    Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση. 
  1. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ); Όχι. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.  
  1. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη. 
  1. Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων; Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.
  1. Τι συμβαίνει με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά και άστεγοι;

    Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών. Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα του δήμου, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ). Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής, αυτή δηλώνεται τηλεφωνικά από τον ίδιο στην αρμόδια υπηρεσία.