Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Υδροδότηση Αρχοντοχωρίου: Ένα χρόνιο πρόβλημα που επιδεινώνεται. Λειψυδρία, ακαταλληλότητα νερού, τεράστιο λειτουργικό κόστος που επιβαρύνει τον Δήμο χωρίς αποτέλεσμα για τους Αρχοντοχωρίτες που εξακολουθούν να διψούν.

Γράφει ο κ. Γεώργιος Ν. Πουρνάρας.
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Το Αρχοντοχώρι είναι ένας οικισμός χτισμένος στους πρόποδες των Ακαρνανικών Όρεων (Μπούμιστος), σε υψόμετρο 450 μ. περίπου από τη θάλασσα. Από τα μέσα της δεκαετίας ’80 υδρεύεται από γεώτρηση στον κάμπο της Αλυζίας. Με τρία αντλιοστάσια το αντλούμενο νερό μεταφέρεται από υψόμετρο μηδέν της θάλασσας, σε υψόμετρο 450 – 500 μ.
Δηλαδή, ένας οικισμός που βρίσκεται στους πρόποδες των Ακαρνανικών Όρεων, υδρεύεται από γεώτρηση στη στάθμη της θάλασσας, αντί να υδρεύεται με τρεχούμενο και καθαρό νερό από τα Ακαρνανικά Όρη, χωρίς κανένα λειτουργικό κόστος (αντλιοστάσια, ΔΕΗ κ.λ.π).
Τα μειονεκτήματα της λαθεμένης αυτής επιλογής, πάμπολλα:
  1. Ποιότητα νερού απαράδεκτη (νερό γεμάτο άλατα, γύψο κλπ).
  2. Τεράστιο λειτουργικό κόστος άντλησης και μεταφοράς του ακατάλληλου για τη δημόσια υγεία νερού (από το μηδέν στα 450 – 500 μ.)
  3. Συχνότατες διακοπές, κυρίως το Καλοκαίρι, λόγω καταπόνησης των τριών αντλιοστασίων, τα οποία αν πάθουν κάποια βλάβη (συχνότατα), χρειάζονται 10 - 15 ημέρες για να επισκευαστούν, αφού δεν υπάρχουν εφεδρικά αντλιοστάσια που θα τα αντικαταστήσουν. Έτσι μέσα στο Καλοκαίρι (ένας – ενάμισι μήνας) που η ζήτηση είναι αυξημένη (ο πληθυσμός του χωριού διπλασιάζεται), μία φορά να συμβεί βλάβη του συστήματος, το Καλοκαίρι περνάει είτε άνυδρο, είτε με λειψυδρία.
Το σύστημα αυτό της υδροδότησης έχει ταλαιπωρήσει επί 30 και πλέον χρόνια τους Αρχοντοχωρίτες και έχει φθάσει πλέον στα όρια του. Η λειψυδρία είναι μόνιμη, οι διακοπές συχνότατες και η ποιότητα του νερού απαράδεκτη (το 50% των μονίμων κατοίκων πάσχουν από παθήσεις των νεφρών κ.λ.π., τα οικιακά σκεύη καταστρέφονται λόγω αλάτων, και γενικά το νερό είναι ακατάλληλο για πόση αλλά και για οικιακή χρήση).
Παράλληλα με το πρόβλημα της ύδρευσης των κατοίκων του Αρχοντοχωρίου, υπάρχει και το πρόβλημα της έλλειψης νερού για το πότισμα των ζώων, ενός κατ’ εξοχήν και σχεδόν αποκλειστικά ασχολούμενου με τη κτηνοτροφία χωριού. Το νερό δεν φθάνει ούτε για τους ανθρώπους, πολύ περισσότερο βέβαια δεν περισσεύει για τα ζώα. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες πλέον μόνιμοι Αρχοντοχωρίτες, περιφέρονται με ένα βυτίο στα αγροτικά τους και προσπαθούν, στις περιόδους ξηρασίας που ζούμε, να εξασφαλίσουν το απαραίτητο νερό για το πότισμα των κοπαδιών τους.
Με λίγα λόγια στο Αρχοντοχώρι, όταν φθάνει λίγο νερό, αυτό είναι ακατάλληλο για τους ανθρώπους (για πόση και οικιακή χρήση) και παράλληλα τα κοπάδια των ζώων διψούν.
Αναρωτιέται κανείς λοιπόν, υπάρχει λύση στο πρόβλημα και ποια; Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα είναι η αδιαφορία του αρμοδίου τόσα χρόνια, δηλαδή του επί τρεις τετραετίες Προέδρου Αρχοντοχωρίου, επί δύο τετραετίες Δημάρχου Αλυζίας και νυν για μία πενταετία Δημάρχου Ξηρομέρου, ο οποίος με εμβαλωματικές λύσεις προσπάθησε και προσπαθεί να κουκουλώσει το πρόβλημα, χωρίς να το λύσει.
Αντί να κατασκευάσει εφεδρικά αντλιοστάσια που θα αντικαθιστούν τα κύρια σε περίπτωση βλάβης, με προσθήκη πυκνωτών ώστε να μειώσει το λειτουργικό κόστος, εξάντλησε το ενδιαφέρον του τα προηγούμενα χρόνια σε εξόρυξη γεωτρήσεων στο Αρχοντοχώρι τεραστίου βάθους (από 500 – 1000 μ.) και μεγάλου κόστους με ανεπιτυχή αποτελέσματα. Δυστυχώς το γεωλογικό υπόστρωμα αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα που δεν συγκρατούν το νερό και, αν αυτό βρεθεί κάπου θα είναι υφάλμυρο, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται στη στάθμη της θάλασσας.
Έτσι λοιπόν, ανώφελη θα είναι κάθε προσπάθεια εξόρυξης νέας γεώτρησης, όπως μαθαίνω ότι ισχυρίζονται και προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους οι τρεις Αρχοντοχωρίτες Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξηρομέρου. Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως και οι προηγούμενες. Το μόνο που θα μείνει είναι το σημαντικό κόστος, που θα πληρωθεί απ’ όλους τους δημότες.
Τελικά, φυσικά και υπάρχει λύση: Βραχυπρόθεσμα, να εγκατασταθούν τρία νέα αντλιοστάσια με πυκνωτές, και παράλληλα τα υπάρχοντα τρία αντλιοστάσια να λειτουργούν σαν εφεδρικά σε περίπτωση βλάβης. Συγχρόνως να κατασκευαστούν σε κατάλληλες θέσεις δύο ομβροδεξαμενές, ώστε να γεμίζουν τον χειμώνα και να χρησιμοποιούνται για το πότισμα των ζώων το καλοκαίρι, η να χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες υπόγειες δεξαμενές της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα και η υπάρχουσα ομβροδεξαμενή στη θέση ΠΛΕΥΡΑ. Βέβαια, το κυριότερο πρόβλημα είναι η ποιότητα του νερού (εντελώς ακατάλληλο )και αυτό δεν λύνεται με τα παραπάνω, απλώς θα εξασφαλιστεί ίσως καλύτερη και συνεχής ροή νερού μέχρι τη ριζική λύση του προβλήματος.
Παράλληλα, να αρχίσει άμεσα η προκαταρκτική μελέτη για τη διερεύνηση μίας ριζικής λύσης του προβλήματος: Ύδρευση με βαρύτητα (χωρίς αντλιοστάσια) από τα Ακαρνανικά Όρη (Βάτος, παλιός Βάρνακας) ή από το φράγμα των Αχυρών. Αυτό μπορεί να διερευνηθεί σύντομα και να αρχίσει η μελέτη εκ των ενόντων (χωρίς κόστος) από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.
Σε κάποιους μπορεί να φαντάζει μεγαλεπήβολο το έργο από τα Αχυρά (το είχα προτείνει και προεκλογικά), αλλά είναι τελείως ρεαλιστικό. Το φράγμα απέχει 15 μόλις χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από το Μύτικα και, παράλληλα με το Αρχοντοχώρι, θα μπορούσε να υδρεύσει (και να αρδεύσει) ολόκληρη την Αλυζία, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα και στο άμεσο μέλλον αυτό θα μεγαλώσει λόγω υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα (τα αποθέματα του κάμπου της Αλυζίας εξαντλούνται).
Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι ο Δήμαρχος και οι τρεις πιστοί του Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και ο Πρόεδρος του Αρχοντοχωρίου, δεν πρόκειται να αλλάξουν ρότα. Θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική, αυτή που οδήγησε εδώ και 30 χρόνια στην ερήμωση του Αρχοντοχωρίου. Αντί να δρομολογήσουν άμεσες και ριζικές λύσεις για το πρόβλημα της λειψυδρίας, με μεσοβέζικες και ‘’εργολαβικές’’ λογικές θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τους Αρχοντοχωρίτες, ώστε να ξαναβγούν (;) και … βλέπουμε
Μέχρι πότε όμως συμπατριώτες θα αντέχετε να πίνετε, εσείς και τα παιδιά σας ,αυτό το λίγο (αν έρχεται) και κυρίως ακατάλληλο νερό; Το Αρχοντοχώρι δικαιούται και μπορεί να έχει άφθονο και καθαρό νερό για τους κατοίκους και τα ζώα τους. Ο συμπατριώτης μας όμως Δήμαρχος και οι τρεις Αρχοντοχωρίτες Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να το εξασφαλίσουν.
Υ.Γ. 1: Με τη παρούσα παρέμβαση μου, δεν κομίζω ‘’γλαύκα εις Αθήνας’’. Οι Αρχοντοχωρίτες γνωρίζουν πολύ καλά το χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού. Όμως το πανίσχυρο σύστημα του Δημάρχου έχει επιβάλλει στο Αρχοντοχώρι όλα αυτά τα χρόνια, μία περίεργη σιωπή και αφωνία για το πρόβλημα.
Γι αυτό λοιπόν παρεμβαίνω ώστε να δημοσιοποιηθεί το σοβαρό αυτό θέμα, μήπως προκύψει κάτι καλύτερο στο μέλλον, και βεβαίως να αποτραπεί κάθε σκέψη για περαιτέρω άστοχες γεωτρήσεις, που αναστέλλουν την προσπάθεια για ριζική λύση του προβλήματος της ύδρευσης του Αρχοντοχωρίου αλλά και της Αλυζίας.
Υ.Γ. 2: Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει καμία μέτρηση για την ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού του Αρχοντοχωρίου (όπως και της Αλυζίας άλλωστε), παρότι ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ είναι επιφορτισμένος και υποχρεωμένος να διεξάγει τακτικά ελέγχους και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα τους. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια τέτοια μέτρηση, αρκεί βέβαια να γίνονταν με αμεροληψία και επαγγελματισμό, από ανεξάρτητο φορέα.