Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Αγροτική Εστία - Κοινωνικός Τουρισμός 2017. Αναλυτική παρουσίαση όλων των προγραμμάτων.

 
Για το έτος 2017, εγκρίθηκαν τα ακόλουθα προγράμματα του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΓΑ):
  •  1. Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι έξι (6) ημερών (5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα καταλύματα.
  • 2. Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι έξι (6) ημερών (5 διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως πέντε (5) απλών λούσεων σε εγκαταστάσεις συμβεβλημένων Yδροθεραπευτηρίων ή ιαματικών πηγών.
  • 3. Εκδρομικό πρόγραμμα τετραήμερων εκδρομών.
  • 4. Παροχή δωρεάν βιβλίων.
  • 5. Παροχή δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου. Τα προγράμματα εφαρμόζονται σε όλους τους νομούς της χώρας και για τη συμμετοχή σε αυτά απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ. Εφ' όσον ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, θα διεξαχθεί κλήρωση με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2017
Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2017 περιλαμβάνει διακοπές έως έξι (6) ημέρες (δηλαδή, μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις) σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping), τα οποία θα συμβληθούν με τον ΟΓΑ και θα περιληφθούν σε ειδικό κατάλογο που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr. Η διάρκεια του προγράμματος είναι από 1/8/2017 έως 8/5/2018 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα) .
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 55.000 δικαιούχους εκ των οποίων: 
  • α) 48.500 άτομα, κατ’ ανώτατο όριο, θα πραγματοποιήσουν μέχρι 6 ημέρες διακοπές  (έως 5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα καταλύματα και
  • β) 6.500 δικαιούχοι, κατ’ ανώτατο όριο, που κατοικούν μόνιμα στο νησί της Λέσβου και θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, θα πραγματοποιήσουν μέχρι 6 ημέρες διακοπές  (έως 5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα καταλύματα, με προτεραιότητα στους δικαιούχους που προέρχονται από τις  πληγείσες περιοχές του νησιού και οι οποίες θα καθοριστούν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων φορέων.
Επιπροσθέτως, αυξάνει στα δελτία κοινωνικού τουρισμού τις διανυκτερεύσεις από 5 σε 10 για όλους όσοι επιλέξουν ως προορισμό την Λέσβο, αλλά και για τους κατοίκους - δικαιούχους από την Λέσβο που θα κινηθούν εντός του νησιού τους. Για τους πρώτους επιδοτεί και τα ναύλα μετακίνησης με 50€ / άτομο & 25 € το μειωμένο (αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ).
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ.
Οι δικαιούχοι θα αναδειχθούν έπειτα από κλήρωση, εφ' όσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΓΑ έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ www.oga.gr (επιλογή: Κληρωθέντες Δικαιούχοι).
Οι κληρωθέντες δικαιούχοι για να παραλάβουν το δελτίο κοινωνικού τουρισμού από οποιοδήποτε ΚΕΠ πρέπει να προβαίνουν έγκαιρα σε κράτηση δωματίου σε τουριστικό κατάλυμα, από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών καταλυμάτων, από το οποίο ζητείται να τους αποσταλεί επιβεβαίωση της κράτησης (π.χ. voucher) για να μπορούν οι ίδιοι ή μέσω ΚΕΠ να εισέρχονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΓΑ και να καταχωρούν τα στοιχεία της κράτησης, τουλάχιστον δύο (2) ημέρες πριν την προσέλευσή τους στο κατάλυμα.
Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για την παραλαβή των δελτίων από τα ΚΕΠ, στα οποία θα εκτυπώνεται η επωνυμία του τουριστικού καταλύματος που έκανε κράτηση ο δικαιούχος.
 Σημείωση: Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού  τουρισμού μπορούν να παραλαμβάνουν το δελτίο τους από 1/8/2017 έως 7/9/2017. Μετά την ημερομηνία αυτή και συγκεκριμένα από 15/9/2017, τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 55.000 δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο ανωτέρω πρόγραμμα έτους 2017 συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν έχουν παραλάβει μέχρι τότε τα δελτία τους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2017
Το πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού έτους 2017 απευθύνεται σε 4.000 συνταξιούχους δικαιούχους του ΛΑΕ, οι οποίοι είναι κάτοχοι ατομικού δελτίου ιαματικού τουρισμού.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, από 1/8/2017 έως 8-5-2018 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα) και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας, με τις ίδιες διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν χρήση του δελτίου ιαματικού τουρισμού μόνο για διαμονή (μέχρι 5 διανυκτερεύσεις) έως 8-5-2018. Όμως, μόνο μέχρι 31-12-2017 μπορούν, παράλληλα με τη διαμονή τους, να πραγματοποιούν μέχρι και 5 απλές λούσεις δωρεάν, είτε σε υδροθεραπευτήριο εντός συμβεβλημένων ξενοδοχείων, είτε σε συμβεβλημένες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ.
Οι δικαιούχοι θα αναδειχθούν έπειτα από κλήρωση, εφ' όσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΓΑ έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ www.oga.gr (επιλογή: Κληρωθέντες Δικαιούχοι).
Η διαδικασία ανάδειξης των δικαιούχων του προγράμματος είναι όμοια με εκείνη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
Η διαδικασία κράτησης δωματίου σε τουριστικό κατάλυμα, καταχώρησης της κράτησης και παραλαβής των δελτίων ιαματικού τουρισμού είναι όμοια με εκείνη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
Επιπρόσθετα, οι δικαιούχοι επιλέγουν το υδροθεραπευτήριο από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr κατάλογο των συμβεβλημένων υδροθεραπευτηρίων για τις λούσεις. Κατά την προσέλευση τους στο υδροθεραπευτήριο, πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφο του δελτίου ιαματικού τουρισμού προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις λούσεις τους. Οι δικαιούχοι, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να μην κάνουν χρήση της παροχής λούσεων και να χρησιμοποιήσουν το δελτίο ιαματικού τουρισμού μόνο για διαμονή (μέχρι 5 διανυκτερεύσεις).
Σημείωση: Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος ιαματικού  τουρισμού μπορούν να παραλαμβάνουν το δελτίο τους από 1/8/2017 έως 7/9/2017. Μετά την ημερομηνία αυτή και συγκεκριμένα από 15/9/2017, τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 4.000 δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο ανωτέρω πρόγραμμα έτους 2017 συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν έχουν παραλάβει μέχρι τότε τα δελτία τους.
 
ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 12.500 δικαιούχους, περιλαμβάνει  τετραήμερες εκδρομές σε συμβεβλημένα, με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ, τουριστικά γραφεία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι από 1/8/2017  έως  8-5-2018 (ημερομηνία έναρξης της τελευταίας εκδρομής του έτους).
Οι εκδρομές περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα (μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι κ.α.), πραγματοποιούνται σε προορισμούς όλης της χώρας και οι εκδρομείς διακινούνται μόνο εντός των ορίων της.
Οι εκδρομές μπορούν να είναι μικτές ή αμιγείς, δηλ. μπορεί να είναι οργανωμένες εκ των προτέρων και οι κάτοχοι των δελτίων εκδρομικού προγράμματος έτους 2017, να εντάσσονται ως μέλη στην ομάδα της οργανωμένης εκδρομής ή να οργανώνονται ειδικά για τους κατόχους των δελτίων του Εκδρομικού προγράμματος.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ. Η διαδικασία ανάδειξης των δικαιούχων του προγράμματος είναι όμοια με εκείνη των ανωτέρω προγραμμάτων. Οι κληρωθέντες δικαιούχοι επιλέγουν το τουριστικό γραφείο της προτίμησης τους από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών γραφείων.
Σημείωση: Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος εκδρομικού τουρισμού μπορούν να παραλαμβάνουν το δελτίο τους από 1/8/2017 έως 7/9/2017. Μετά την ημερομηνία αυτή και συγκεκριμένα από 15/9/2017, τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο ανωτέρω πρόγραμμα έτους 2017 συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν έχουν παραλάβει μέχρι τότε τα δελτία τους.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 2017
Το πρόγραμμα ισχύει από 1-9-2017 έως 8-05-2018 και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας για 175.000 δικαιούχους, οι οποίοι επιλέγουν καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος δωρεάν βιβλία (μορφωτικού, ψυχαγωγικού περιεχομένου, φροντιστηριακά, σχολικά ή ξενόγλωσσα βοηθήματα κ.λπ.) από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr κατάλογο βιβλιοπωλείων ή εκδοτικών οίκων.
Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, οι κληρωθέντες δεν παραλαμβάνουν δελτία αλλά, απευθύνονται στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Επισημαίνουμε ότι δεν επιτρέπεται η προμήθεια άλλων ειδών εκτός από βιβλία.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ. Η διαδικασία ανάδειξης των δικαιούχων του προγράμματος είναι όμοια με εκείνη των ανωτέρω προγραμμάτων.  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ 2017-2018
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 66.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα προμηθευτούν τα δελτία Θεάματος από τα ΚΕΠ όλης της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της επιλογής τους συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σκηνών από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr κατάλογο με τα συμβεβλημένα θέατρα.
Το πρόγραμμα ισχύει από 1-8-2017 έως 31-5-2018 και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ.
Η διαδικασία ανάδειξης των δικαιούχων του προγράμματος είναι όμοια με εκείνη των ανωτέρω προγραμμάτων.
Σημείωση: Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου μπορούν να παραλαμβάνουν το δελτίο τους από 1/8/2017 έως 7/9/2017. Μετά την ημερομηνία αυτή και συγκεκριμένα από 15/9/2017, τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 66.000 δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο ανωτέρω πρόγραμμα έτους 2017-2018 συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν έχουν παραλάβει μέχρι τότε τα δελτία τους.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΓΑ έχουν: 
  • 1) Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ  συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του  Ν. 1296/1982, όπως ισχύει. 
  • 2) Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του Ν. 2458/1997, όπως ισχύει, που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ, που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής για τα προγράμματα του ΛΑΕ.
  • 3) Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων. Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στα προγράμματα.
  • 4) Όσοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα του ΛΑΕ και καταβάλουν μηνιαία ατομική εισφορά.
  • 5)Τα μέλη των οικογενειών των αμέσως παραπάνω προσώπων, με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από τον υπάλληλο ή/και συνταξιούχο πρώην υπάλληλο ΟΓΑ.
  • 6) Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση.Αυτής της κατηγορίας οι συνταξιούχοι μπορούν να συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς τους και εφόσον δεν υπάρχει οικογένεια από τρίτο πρόσωπο. Στους συνοδούς χορηγείται σχετικό δελτίο του ΛΑΕ, χωρίς κλήρωση, με την προϋπόθεση ότι έχει δηλωθεί στην αίτηση συμμετοχής ως συνοδός.
Να σημειωθεί ότι οι αναφερόμενοι στην εν λόγω κατηγορία (στοιχείο 6) εξαιρούνται της κλήρωσης και δικαιούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού, ή εκδρομών.
Στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού συμμετέχουν ΜΟΝΟ οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΛΑΕ –εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν ορφανική σύνταξη - και σε περίπτωση ζεύγους, συμμετέχει μόνο ο/η συνταξιούχος σύζυγος και όχι ο/η ασφαλισμένος/η σύζυγος. Προϋπόθεση συμμετοχής όλων των ανωτέρω προσώπων στα εν λόγω προγράμματα, είναι να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στα προγράμματα.
Για περισσότερες πληροφορίες ανοίξτε το διπλανό αρχείο: Αγροτική Εστία 2017
www.e-ea.gr