Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Φωτοενθυμήματα από τον Νίκο Μήτση: Μικρό αφιέρωμα στο Πανηγύρι στο Αρχοντοχώρι

 
Ο συντοπίτης μας Νίκος Θεοδ. Μήτσης, ιστορικός και συγγραφέας ανήρτησε στη προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα με αφορμή το πανηγύρι στο χωριό του, και μας θυμίζει με φωτογραφίες γράφοντας:
 "Φωτοενθυμήματα από το πανηγύρι του χωριού μου, του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις (10 Μαϊου) που γιορτάζεται με το παλιό ημερολόγιο δηλ. 23 Μαϊου (δίχως να είμαστε παλαιοημερολογίτες) στο Αρχοντοχώρι ή Ζάβιτσα ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ."
 
 
1975. Πανηγύρι στο Αρχοντοχώρι. Στο πατάρι ο Γιάννης Βασιλόπουλος και Γιάννης Κωνσταντίνου. Κάτω εξ αριστερών: Χρήστος Σαλτός, Σύλλας Καρκάσης, ο Δημητράκης Μπαλώσος με το άλογό του και ο Γιάννης Καρκάσης (κλητήρας).



Πανηγύρι 1962 στο Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: χορεύουν εξ αριστερών οι: Αναστος Λιοντάκης, Νώντας Λιάβας, Γιαννούλα Λιάβα και Χαρίκλεια Λιάβα, μπροστά στο παλιό καφενείο του Σύλλα Καρκάση.

Αρχοντοχωρίτες -Ζαβιτσάνοι στο πανηγύρι το 1961: Εξ αριστερών: Γιώτας Γιαννέλης, Καρφής Βασίλης (Βλυζιανά), Ζώης Γιαννέλης, Ράπτης ή Σπούλος (Κωνωπίνα), Φώτης Λιάβας, Λένη Καρφή (Βλυζιανά), Χαρίκλεια Λιάβα συζ. Φωτίου, Νίκος Π. Γιαννέλης
 
Βλυζιανίτες στο πανηγύρι 1955: Εξ αριστερών Γιώργος Βασ. Μπάκας, Καρφής Κ. Βασίλης, Βασ. Π. Παπατρέχας.
 

    Οι Χαλκιάδες στο πανηγύρι στη Ζάβιτσα - Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου το 1940: Εξ αριστερών: Αθ. Βλάχος, Περικλής Βλάχος (κλαρίνο), Τάσος Χαλκιάς (κλαρίνο), Φώτης Χαλκιάς (σαντούρι- τραγούδι), Βασ. Χαλκιάς (ντέφι), Βαγγέλης Χαλκιάς( λαούτο-τραγούδι) και με το μουστάκι στην πόρτα ο φουστανελοφόρος μπάρμπα Στέλιος Σταμ. Καρκάσης

 

Πανηγύρι 23 Μαΐου στο Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα): Δεκαετία 1970 στο καφενείο του Σύλλα Καρκάση. Χορεύει ο μπάρμπα Στέλιος Καρκάσης και τον κρατάει ο μπάρμπα Χρήστος Σαλτός. Θυμάμαι ότι στο πανηγύρι του χωριού μας , τον χορό τον έσερναν πάντα οι φουστανελοφόροι ( που τους πρόλαβα) Στέλιος Καρκάσης, Μήτσος και Σπύρος Καλλιμάνης και μάλιστα, απαιτούσαν και τους κράταγε υποχρεωτικά η τραγουδίστρια της ορχήστρας....
Το καφενείο του Σύλλα Καρκάση (κτίσμα του 1895 που κατεδαφίστηκε το 1972). Απ΄ αυτό το καφενείο πέρασαν σχεδόν όλοι οι επώνυμοι καλλιτέχνες της δεκαετίας του ΄60.

Πανηγύρι στη Ζάβιτσα 1965. Εξ αριστερών: Βασίλης Καρφής, Πίπης Λιοντάκης-Τσακνής, Δημήτριος Μπαλώσος και στο άλλο το τραπέζι ο (+) Τάκης Σκυφτούλης ή Κουτσάκιας (Παναγούλα) και ο Χρήστος Πιτσινέλης (+).
 

Κανδηλιώτες: προπολεμικά, Λαϊκοί Οργανοπαίχτες που έρχονταν συχνά πυκνά στο πανηγύρι της Ζάβιτσας (ντόπιοι μουσικοί πριν το 1921 απο την Κανδήλα Ξηρομέρου), αλλά και στους γάμους που γίνονταν τότε με όργανα.

 
Ζάβιτσα πανηγύρι 1960: Εξ αριστερών: Στυλιανός Καρκάσης, Νιόνιος Σπ. Παπαναστάσης, Μάκιας Ζ.Χολής, Πανούτσος Δ. Χρήστος και το γκαρσόν ο Σύλλας Στυλ. Καρκάσης.


Πανηγύρι στο Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα): Εξ αριστερών: Στέλιος Καρκάσης (φουστανελοφόρος), Παβέλης Χριστόφορος (Παναγούλα), Φώτης Ιω.Ρούπας, Σύλλας Καρκάσης και στο πατάρι στο κλαρίνο ο Τουρκοβασίλης (23-5-1966).


Ζάβιτσα 1938 πανηγύρι: Εξ αριστερών: Στυλ. Σταμ.Καρκάσης, Γεώργιος Ευστ. Κακούρης, Σπύρος Διον. Χάνδρας, Ζώης Δ.Χολής, Ζώης Θ. Συργιάννης, Σπυριδων Ευστ. Κακούρης, Νικόλαος Παντ. Λιάβας, Φώτης Ι. Λιάβας, Δημ. Θρασ. Πιτσινέλης, Δημ. Φ. Χάνδρας.


 Απ΄ τις πιό επώνυμες κομπανίες όπου διακρίνονται οι : Ν.Σαραγούδας ( αριστερά με τη γραβάτα) , Βασίλης ΣΑΛΕΑΣ , Στάθης Κάβουρας ( με κιθάρα), Τάκης Καρναβάς ( με κιθάρα). 

 Νίτσας Μπανιάς, Νίκος Καβούνος και Παντελέος Λιοπύρης στη πλατεία.

  Ο Σύλλας Καρκάσης, γοητευτικός, με ντυμένη την τραγουδίστρια σε Τσολιά και γύρω γύρω τα κουτσουβέλια.

 Ο γιατρός ο Τσώλης μόνιμος γιατρός στο χωριο το 1960-1967 , στο πανηγύρι παρέα και ο Σύλλας.



 Φουστανελοφόροι στη πλατεία. Εξ αριστερών : Μήτσος Καλλιμάνης , Ανάστος Λιοπύρης , Στέλιος Καρκάσης.

 Φουστανελοφόροι του χωριού : Αντρία Πιτσινέλης ή Ντούλας και Νίκος Τσακνής


Ο γιατρός ο Τσώλης, μόνιμος γιατρός στο χωριό το 1060-1967, στο πανηγύρι παρέα και ο Σύλλας.