Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Στην Αιτωλοακαρνανία 221 ρευματοκλοπές το 2016 και άλλες 250 πιθανές που εξετάζονται.


«Πληγή» αποτελούν οι ρευματοκλοπές για τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού το 2016 έχουν διαπιστωθεί 221 περιπτώσεις στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ υπάρχουν 250 επιπλέον πιθανές περιπτώσεις ρευματοκλοπών που βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου. Επίσης, νομοθετείται και είναι θέμα χρόνου, η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως το πλαίσιο για τις παράνομες επανασυνδέσεις ρεύματος από πολίτες, κάτι που το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρουσιάζονταν σε μεγάλο βαθμό.....
«Διώκεται αυτεπαγγέλτως από νομικής πλευράς η ρευματοκλοπή. Αφορά επέμβαση είτε στην μετρητική διάταξη, ώστε ο μετρητής να «γράφει» λιγότερο από αυτά που καταναλώνει, είτε σε απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή και με το δίκτυο ή ακόμη και αν δεν υπάρχει παροχή σε ένα μη νομίμως υφιστάμενο κτίσμα, με απευθείας σύνδεση στο δίκτυο με κάποιο καλώδιο. Εντός των ημερών ετοιμάζεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, πως στο πλαίσιο της γενικής έννοιας της ρευματοκλοπής θα εντάσσονται οι αυθαίρετες επανασυνδέσεις είτε πελατών που οι συνδέσεις τους κόπηκαν λόγω χρέους ή λόγω λήξης της εργοταξιακής παροχής ή λόγω άλλης αιτίας ή επικίνδυνης κατάστασης, αλλά συνεχίζει να εκδίδεται λογαριασμός και καταγράφεται είτε πελατών που έχουν διακόψει λόγω λήξης σύμβασης με τον προμηθευτή τους, συνεπώς δεν υφίσταται πελάτης, είτε διότι ο προμηθευτής κατήγγειλε την σύμβασή, επομένως δεν υφίσταται προμηθευτής. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας που να χρεώνεται, αλλά υπό την ευρεία έννοια χρεώνονται κι’ αυτές» επισημαίνει στη «Σ» ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Αγρινίου – Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Βελλής, διευκρινίζοντας πως οι περιπτώσεις ρευματοκλοπών εντοπίζονται και σε οικιακές και σε εμπορικές καταναλώσεις και κυρίως εντός των αστικών κέντρων της περιοχής, χωρίς ωστόσο να εξαιρούνται οι αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές.


Ο Βασίλης Βελλής Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Αγρινίου – Αιτωλοακαρνανίας
 
Η τάξη του μεγέθους της ρευματοκλοπής εξαρτάται από τη μη καταγραφή ενέργειας η οποία χρεώνεται. Την χρέωση αυτή την κάνει ο προμηθευτής, όπως λ.χ η ΔΕΗ ή άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει τις μη καταγραφείσες και καταναλωθείσες κιλοβατώρες και χρεώνουμε μόνο τα έξοδα για την αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής και τα τέλη χρήσης δικτύου που υπολογίζονται ανάλογα την περίπτωση. Αμέσως μετά ανακοινώνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ εγγράφως στον κάθε προμηθευτή το χρονικό διάστημα και το ύψος της κλαπείσας ενέργειας σε κιλοβατώρες και αυτοί ρυθμίζουν το κόστος. Από πλευράς ύψους κιλοβατωρών, όπως αναφέρει ο κ. Βελλής, το ποσοστό ρευματοκλοπών είναι μεταξύ 2% και 2,5% της καταναλισκόμενης ενέργειας, αν και υπάρχουν υπολογισμοί που ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 6% ή ακόμη και στο 7%.
 
«Υπάρχουν πλέον μηχανογραφικά συστήματα και ελέγχονται συστηματικά όλες οι καταναλώσεις και οι πιθανές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Συνεπώς, αργά ή γρήγορα κάποιος που προχωρά σε τέτοια επέμβαση θα εντοπιστεί και θα επακολουθήσουν οι συνέπειες» τόνισε ο κ. Βελλής, ο οποίος συμβουλεύοντας παράλληλα τους πολίτες για την εορταστική περίοδο σημείωσε πως: «παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς συμβουλεύω όσο το δυνατόν περισσότερη φειδώ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφύγουμε πιθανές βλάβες λόγω φορτίου. Αν και νομίζω πως η οικονομική συγκυρία οδηγεί από μόνη της στην μείωση ενέργειας σε σύγκριση με παρελθόντα έτη».
 
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 
sinidisi.gr