Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Η Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Κανδήλας Ξηρομέρου

Λίγα λόγια για τη Μονή
Στις παρυφές των Ακαρνανικών όρεων, στα όρια του πρώην Δήμου Αλυζίας και σημερινού Δ. Ξηρομέρου κοντά στο γραφικό χωριό Κανδήλα, βρίσκεται ερειπωμένο το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων.
Μονή που η κτητορική της επιγραφή, πριν χαθεί και αυτή απο χέρι "ευσεβών", μαρτυρούσε ότι θεμελιώθηκε στα μέσα του 16 αιώνα απο την ευσεβή οικογένεια των Αναγνωσταίων
Σταυρόσχημη βασιλική το σχεδιό της, χτισμένη απο ντόπια πέτρα, απλή και απέριττη χωρίς περισσά στολίδια,  μόνο μερικές απλές τοιχογραφίες που σβήσαν σιγά σιγά απο τη μανία της φύσης.

Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση το μοναστήρι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη ζωή του χωριού Υπήρχε Κρυφό Σχολειό  στο οποίο τα παιδιά μάθαιναν τα Χριστιανικά  Ελληνικά Γράμματα.  Διέθετε μοναχούς, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διασωθεί, εκτός ενός ηγούμενου, ονόματι Παναγιώτης, όπου πρόσφερε για το χτίσιμο σχολείου στη περιοχή του Ξηρομέρου το ποσό των 1500 γροσίων. Το εν λόγω γεγονός το γνωστοποίησαν και άλλοι ηγούμενοι της περιοχής στον τότε Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.
 Το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων συμμετείχε και σε άλλες ανάγκες του Εθνους κατα τον Απελευθερωτικό Αγώνα τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό...
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες της Μονής: